Το τετραήμερο από 8 έως και 11 Φεβρουαρίου 2018 δεκατρείς μαθητές του Γυμνασίου και τρεις εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στο πρόγραμμα MUN.
To Model United Nation (MUN) είναι προσομοίωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και γίνεται υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών. Η γλώσσα στην οποία πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα είναι η αγγλική και στη συγκεκριμένη διαδικασία της Κύπρου συμμετείχαν 340 παιδιά από έξι χώρες του πλανήτη. Το σχολείο μας συμμετέχει για πέμπτη φορά στη διαδικασία του ΜUΝ.
Τα παιδιά μας (Αναγνωστάκης, Δελής, Ζερβάκη, Καντεράκης, Μιχαήλ, Νικολάτου, Νταρζάνου, Παυλής, Ρούσσος, Σκόκα, Σκουλαρίκης, Τακιδέλλης, Ψαρουδάκη) εκπροσώπησαν τις χώρες Ερυθραία, Ονδούρα, Κένυα και Παραγουάη και έλαβαν μέρος με εισηγήσεις για τις χώρες που εκπροσωπούσαν, ρητορικούς διαλόγους και συμμετείχαν σε όλες τις ψηφοφορίες της διαδικασίας. Η εμπειρία τους ήταν εξαιρετικά σημαντική και αντεπεξήλθαν πολύ καλά στη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν μαθητές Λυκείου.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης επισκεφθήκαμε την Πάφο (το μεσαιωνικό κάστρο και τον αρχαιολογικό χώρο της κάτω Πάφου), τη Λεμεσό, τη Λευκωσία όπου διαμείναμε καθώς και τη Λάρνακα (το μεσαιωνικό κάστρο και το μουσείο του, το τζαμί της Λάρνακας και τον βυζαντινό ναό του Αγίου Λαζάρου). Περάσαμε ακόμη και στα κατεχόμενα της Λευκωσίας (τουρκοκυπριακός τομέας).
Οι μαθητές μας φωτογραφήθηκαν με τους ανώτατους αξιωματικούς των Ηνωμένων Εθνών
Δύο από τους μαθητές που έλαβαν μέρος στο MUN θέλησαν να καταγράψουν τις σκέψεις τους για την εμπειρία τους στην Κύπρο.
- M.U.N. Κύπρος 8-11/2/2018
Στις 8 Φεβρουαρίου 2018 δεκατρείς μαθητές του Γυμνασίου μας μεταβήκαμε αεροπορικώς στην Κύπρο για να λάβουμε μέρος στο τριήμερο μαθητικό συνέδριο «ΜΟΝΤΕΛΟ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ» (Model United Nations – M.U.N.) που είναι προσομοίωση των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η συμμετοχή μας στο συνέδριο είχε εκπαιδευτικό σκοπό και αποκομίσαμε πολλά σημαντικά οφέλη καθώς είχαμε την δυνατότητα να συνεργαστούμε με μαθητές από άλλες χώρες, να αποκτήσουμε γνώσεις μέσα από την μελέτη διεθνών θεμάτων , να τεκμηριώσουμε τις απόψεις μας και να βελτιώσουμε το επίπεδο της αγγλικής γλώσσας (γραπτά και προφορικά) μέσω των εργασιών και των διαλόγων που αναπτύχθηκαν, με απόλυτο σεβασμό στους συνομιλητές μας και στην διαδικασία διεξαγωγής του συνεδρίου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας στην Κύπρο συνδυάσαμε και επισκεφθήκαμε τα αξιοθέατα στις πόλεις της Πάφου, της Λεμεσού, της Λευκωσίας και της Λάρνακας και πάνω απ’ όλα περάσαμε υπέροχα και γελάσαμε με την καρδιά μας!
Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο M.U.N. του χρόνου…..!!!
Κωνσταντίνος Παυλής
- Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ Μ.U.N
Φέτος το σχολείο μας, στο πλαίσιο του M.U.N που είναι ένα προσομοιωτικό συνέδριο που γίνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων εθνών, ταξίδεψε το τετραήμερο 8-9-10-11 Φεβρουαρίου στην Κύπρο, το αδερφό κράτος της χώρας μας.
Την πρώτη ημέρα του M.U.N πήγαμε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου εκεί όπου διοργανώνεται και χωριστήκαμε σε 4 χώρους, όπου εκεί υπήρχαν 72 άτομα που εκπροσωπούσαν τις χώρες που τους είχαν δοθεί σε 3 διαφορετικά θέματα. Γνωρίσαμε τους υπεύθυνους της αίθουσάς μας (chairs) και κατόπιν αρχίσαμε την εύρεση συμμάχων με σκοπό τη δημιουργία μίας ομάδας που θα είχε να αναφερθεί σε ένα συγκεκριμένο θέμα και να προτείνει τις δικές της λύσεις για την καταπολέμηση και την εξάλειψη του προβλήματος (lobbyingandmerging).
Τη δεύτερη ημέρα του M.U.N, που ήταν η πιο ουσιώδης και η πιο ωραία, κυριαρχούσε το debate(επιχειρηματολογία). Ένας εκπρόσωπος από κάθε ομάδα παρουσίαζε τις λύσεις του και έπειτα ακολουθούσε ο σχολιασμός και στο τέλοςη ψηφοφορία για το αν ο λόγος κάθε υποψηφίου άξιζε να περάσει ή όχι.
Την τελευταία ημέρα πήραμε τα χαρτιά που βεβαίωναν τη συμμετοχή μας και ψηφίσαμε ποια από τις 4 εκθέσεις που είχε ήδη επιλέξει το συμβούλιο του M.U.N μας φαινόταν καλύτερη.
Μέσα από την εμπειρία αυτή κοινωνικοποιήθηκα, διεύρυνα τους ορίζοντές μου, καθώς αντάλλαξα ιδέες με τους άλλους εκπροσώπους, συνειδητοποίησα πόσο σημαντικά είναι κάποια θέματα τα οποία στη χώρα μας είναι παραγκωνισμένα. Η ενεργοποίησή μας ως πολίτες είναι απαραίτητη για να κάνουμε κάτι έτσι ώστε να αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό χώρο και για την οποία δεν είναι υπεύθυνες μόνο οι κυβερνήσεις αλλά και εμείς οι ίδιοι.
Μανώλης Καντεράκης
Στο μεσαιωνικό κάστρο της Λάρνακας